Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srbi i Srbijanci

Rat voždova: Nikolić i Vučić sada su najveći srpski izdajnici

'A woman walks past graffiti depicting part of the Serbian coat of arms in the northern Serb dominated, part of the ethnically divided town of Mitrovica in this April 3, 2013 file photo. Serbia and it
Foto: 'MARKO DJURICA'
1/7
13.05.2013.
u 08:30

Svi se svađaju - 
Srbi s Kosova i iz BiH bijesni na Beograd, a posvadili se i Srbi s juga i sjevera Kosova.

U zemlji u kojoj je duga tradicija ubojstava vladara obilježila protekla stoljeća, pa je ubojstvo premijera Đinđića obilježilo i ulazak Srbije u 21. stoljeće, čini se kao da bi takvu tradiciju rado obnovio dio vrha Srpske pravoslavne crkve. Ovaj put na udaru bi mogao biti prvak desnice i vicepremijer Aleksandar Vučić. Povod za javnu pobunu i prosvjede je samo naoko jednostavan i jasan, povijesni sporazum Srbije i Kosova o statusu općina na sjeveru, ali zapravo bi prije mogla biti riječ o tome da je Vučić stao na žulj mnogim tajkunima koji su narasli na velikodušnim državnim jaslama i da je zavladao strah tko je sljedeći na redu. Dok je desnica na vlasti, i u vladi i na mjestu predsjednika, nije neobično što su prosvjedi protiv kosovskog sporazuma neveliki, tek nekoliko tisuća ljudi okupilo se u petak u Beogradu, među njima su bili i Bora Đorđević, koji očito ne odustaje, te Vojislav Koštunica, lider opozicijskog DSS-a, ali poruke crkvenog vrha zazvučale su zastrašujuće.

– Molimo se za upokojenje vlade i skupštine – rekao je vladika crnogorsko-primorski Amfilohije, a onda je dosolio umirovljeni vladika Atanasije Jeftić:

– Premijer Dačić kaže da ga zanima samo realna politika, da ga ne zanima nebeska Srbija, tako je govorio i Zoran Đinđić i znamo kako je završio.

Grigorije sve prevario

Odmah se od tih izjava morao ograditi patrijarh Irinej, tvrdeći i kako nije dao dopuštenje Atanasiju, koji je godinama istraživao stradanja Srba od ruke drugih naroda i koji je bio među pobornicima Slobodana Miloševića, da ide na beogradski miting.

Nekoliko dana prije toga još je jedan vladika Srpske pravoslavne crkve iznenadio javnost, riječ je o vladiki Grigoriju, koji je ostao zapamćen u hrvatskoj javnosti po isprici koju je izrekao na zajedničkoj misi u dubrovačkoj katedrali, pa gostovanjem na HRT-u dao dojam liberalnog i modernog svećenika. Iako bi se očekivalo da Grigorije podrži srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića koji se ispričao za genocid u Srebrenici, on je Nikolića izvrijeđao kao neobrazovanoga i još ga podučio da Srbija nije imala veze s ratom u BiH, te kako se već jedan predsjednik Srbije ispričao i nije bilo potrebe da se to ponavlja.

– Kod nas u Hercegovini kad tako netko nešto kaže ima izraz – nije škola magare. Svima nam treba mnogo škole da bismo govorili važne stvari – rekao je Grigorije. Pa je na kraju situacija posve iznenađujuća, tvrdi desničari poput Nikolića i Vučića ispričavaju se za genocid, sklapaju sporazum s Albancima s Kosova, a liberalni svećenici tumače povijest u BiH onako kako bi to zacijelo rado potpisao i Slobodan Milošević: Srbija nema ništa s ratom u Bosni i Hercegovini.

I lider bosanskih Srba Milorad Dodik, na početku dočekan također kao moderan političar, socijaldemokrat, koji bi mogao pomoći da BiH zaboravi rat i krene naprijed, danas je nešto sasvim drugo, svako malo prijeti odcjepljenjem srpskog entiteta, što mu nije smetalo da bude jako dobar prijatelj također naoko modernog i liberalnog prethodnog predsjednika Borisa Tadića. Jako su dobri prijatelji i Dodik i vladika Grigorije.

– Dodik i Grigorije su u stvari poslovni suradnici – kaže Žarko Korać, beogradski političar i analitičar, dodajući kako je Dodik neometano razvio biznis u Republici Srpskoj i u Srbiji, iza Dodika je već cijeli imperij. Grigorije je neobičan svećenik, u Trebinju gdje njegova eparhija zahumsko-hercegovačka ima sjedište, osnovao je tvrtke, kupovao dionice, bavio se hotelijerstvom, poljoprivredom, vinarstvom, uglavnom uz pomoć kredita državne banke Republike Srpske, Investicijsko-razvojne banke. Svoj je položaj učvršćivao izjavama koje su redovito iznenađivale, pa je tako svojedobno tražio da se Radovan Karadžić i Ratko Mladić predaju Haaškom sudu, rado govori i o crkvenim temama, o svetom Savi, kao i o svjetovnim temama, poznat je i kao ljubitelj filmova, ali je bio uvjeren i da bi Crkva trebala bez politike pregovarati s međunarodnom zajednicom o statusu Kosova. Čini se da su vladikine tvrtke zapale u teškoće, na crkvenoj je imovini bankovna hipoteka, ali, srećom, banka je državna, a na čelu države Grigorijev prijatelj Dodik.

Utjecaj Crkve

Crkva ima utjecaja i na nedavno osnovane ultradesničarske pokrete u Srbiji, kao što su Dveri i Naši, iza njih i stoji, no oni nemaju veću podršku. U tzv. patriotskom bloku jedini viđeniji političar je nekadašnji premijer Vojislav Koštunica.

– Nekad je govorio o Europi, zalagao se za Europsku uniju, a danas se politički udružuje s najekstremnijima – kaže Korać, dodajući kako se čini da je Koštunica tek sad iskren.

Kako se čini, sporazum Srbije s Kosovom tek je povod da svatko u tom preslagivanju karata zauzme novi položaj, no taj je sporazum bio očekivan i nitko nije iznenađen što Kosovo pet godina od odcjepljenja više nije u sklopu Srbije. Da li na temi Kosova prikupljati nove političke bodove, pitanje je koje muči one koji su od Kosova i kosovskog mita živjeli godinama, a među njima je i Crkva koja se protivi sporazumu, iako je jasno da je mit zaboravljen, pa za svaki slučaj ipak okuplja neke “delije” u ultradesničarskim grupama.

Svoje povlačenje najavio je i mentor Dobrica Ćosić, pa možda zaista Srbija krene nekim drugim putem...

>>Mitropolit Amfilohije služio molitvu za upokojenje Vlade!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije